Mofetta

Mofetta

mofetta

CO2 kabin

A Geológusok Mofettának nevezik, a széndioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölést.

Ezt a természeti kincset a gyógyászatban már régóta alkalmazzák különböző kezelésekre, gyógyításra. A szárazfürdőt az emberek több száz éve használják a széndioxidgázt, annak kellemes melegítő és gyógyító hatása miatt. A bőrön átdiffundáló gáz a szövetekbe kerül és specifikus értágító hatást gyakorol. Ez a hatás a bőr-és bőr alatti kötőszövetekben, és a belső szervekben is megnyilvánul.

A MOFETTA története:

A mofetta, a széndioxid szárazfürdő kétezer éves múltra tekint vissza, már az ókori rómaiak is ismerték gyógyító hatását, Paracelsus égési sebeket, fekélyeket gyógyított a radonos, kénes gázzal, de az erdélyi népi gyógyászat is már 600 éve használja

Erdélyben számos mofetta létezik és használatuknak komoly hagyománya van.

A széndioxiddal telt mofetták köré gyakran építettek gyógyházakat, vagy egyszerű ülőkéket, hiszen a mofetták mélyedésében lévő széndioxid nehezebb mint a levegő, ezért leülepszik és ebben kényelmesen, ülve lehet gyógyulni. A legerősebb (99% széndioxid tartalmú) gázömlések a Hargita hegyvonulatban találhatók, 1250 méter tengerszint feletti magasságban.

A földből feltörő gázt úgy kezelték akár egy feszített víztükrű medencét, melynek szintjét a gyertya lángjának elalvása jelezte.

És a jelen?

Magyarországon egyre több helyen található olyan széndioxid kigőzölgés, amely az emberi szervezetre jótékonyan hat, így a szárazfürdő – kúraszerű alkalmazása miatt – minden környéken élő számára áldásos kincs.

S, hogy miben rejlik a mofetta nagyszerűsége?

A radon nemesgáznak köszönhetően, amely a bőrön keresztül jut a szervezetbe, erős értágító hatású. A kitágult erek segítik a sejt anyagcserét, erősítik az immunrendszert. Jótékony hatású a verőér-, szív- és általános keringési betegségek, cukorbetegség érszövődményei, reumatikus betegségek, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségek, meddőség, impotencia és vegetatív idegrendszeri eredetű belgyógyászati panaszok kezelésében is.

Kiválóan alkalmas a végtagok, a verőér, visszér és nyirokér idült betegségeiben, cukorbetegségekhez társuló érszövődmények kezelésére. De helyreállító érműtét, szimpatektómia, katéteres értágítás után, valamint műtétre nem alkalmas esetekben is legtöbbször igen kedvező hatású. A vénás rendszer betegségei közül a krónikus vénás elégtelenség, trombózis utáni állapot esetén is jelentős javulás érhető el.

Javallat:

-végtagok idült verőér,visszér és nyirokér betegségeiben
-érműtét,katéteres értágítás után,valamint műtétre nem alkalmas esetekben is kedvező hatású lehet
-cukorbetegség és annak érszövődményei esetén
-magas vérnyomás kiegészítő kezeléseként
-mozgásszervi betegségek /krónikus gyulladás,degeneratív illetve csontritkulás/ esetén
-bőrgyógyászati betegségek/ekcéma,pikkelysömör,…../
-fülzúgás,szédülés,feledékenység-javítja a gondolkodást,megjegyző képességet-
-természetes Viagraként hat
-méregtelenít,kissé fogyaszt,felgyorsítja az anyagcserét,a fokozott véráramlás pedig elszállítja a salakanyagot

Mi az érszűkület?

A szervezetünk működéséhez szükséges anyagok a verőérhálózaton keresztül jutnak el szerveinkhez. Ha az artériás rendszer bármely szakaszán valamilyen okból szűkület alakuk ki, akkor arra a területre nem jut elegendő tápanyag és oxigén, melynek következtében fájdalom jelentkezik. ha a beszűkült ér teljesen elzáródik, az artéira által ellátott szövet, szervrész elhal. Amennyiben ez végtagon alakul ki, következménye a végtag vagy egy részének amputálása, belső szerveknél a következmény lehet szívinfarktus vagy agyvérzés. A leginkább érintett területek a szívkoszorúerek, az agyi-és lábartériák. ha az elzáródás folyamata viszonylag lassú, az elzáródott ér környezetében lévő kisebb erek – az ún. kollaterálisok - átveszik annak funkcióját.

A érszűkület kialakulásában több tényező is szerepet játszhat. A legfontosabbak:

 • dohányzás
 • magas vérnyomás
 • magas koleszterinszint
 • cukorbetegség
 • a túlsúly
 • a stressz
 • a mozgáshiány
 • az örökletes tényező(k)

Milyen tünetei vannak az érszűkületnek?

Az érszűkület sokáig semmilyen panaszt nem okoz, később járáskor fáradékonyság, vagy a vádliban fájdalom jelentkezik. A betegség romlása során a görcs egyre rövidebb távolságok megtétele után lép fel, majd nyugalomban is állandósulhat.

 • végtagokon jelentkező fájdalom /pl lábszárgörcs/
 • hideg kezek, lábak
 • fáradékony lábak
 • elkékült, elszíneződött végtagok
 • szédülés, fejfájás

A CO2 szárazfürdő hatásmechanizmusa

A kezeléseknél a CO2 a bőrön átdiffundál a szövetekbe, specifikus értágító hatást gyakorol a perifériás keringésre, a mikrocirkulációra, szekunder úton pedig a szívműködésre fejt ki kedvező hemodinamikai hatást. Növeli a szív verő- és percvolumenét, csökkenti a vérnyomást, tágítja az arteriolákat, megnyitja az arteriovenozus anasztomozisokat. Ez egyaránt érinti az artériás, vénás és nyirok kapilláris rendszert. A hatás kapillármikroszkópos vizsgálattal jól demonstrálható, és nemcsak a bőr és bőr alatti kötőszövetre terjedhet ki, hanem a belső szervekre is, létrejöttét a felszabaduló vazoaktív anyagoknak tulajdonítjuk. Ilyen alapon diuretikus hatása is érthető. (A fenti mechanizmusokon kívül vasodilatátió létrejöhet a szöveti pH savanyú irányú eltolódása következtében is). Jellegzetes a CO2 gáz gázfürdőben fellépő melegérzés, mely az érzőidegekre gyakorolt hatással magyarázható. Oka a hiperémia és az a termodinamikai jelenség, hogy a CO2 gáz hőkapacitása nagyobb, hővezető képessége pedig kisebb, mint a vízé, és így a gázzal érintkező bőrfelület melegebb marad. (Feltételezik, hogy a bőr hidegérző receptorait bénítja, amivel a korábban beálló melegérzés magyarázható.) A CO2 gáz befolyásolja a vegetatív idegrendszer ingerlékenységét, jellemző a fürdőt követő kipirulás, a fej, a nyak izzadása az erőteljes szívkontrakció, az aluszékonyság. Paraszimpatikus túlsúlyban csökken a vérnyomás, a perifériás erek tágulnak, a légzés mélyül, profúz izzadás lép fel, a K/Ca hányados csökken. Fontos élettani hatás, hogy a szövetek és a vér CO2- tartalmának növekedése javítja az oxihemoglobin disszociációját, ennek következtében a vér szokásos oxigén telítettsége mellett a CO2-ben gazdag szövetek a vérből nagyobb oxigén mennyiséghez jutnak, és javul az O2 utilizációjuk.

A száraz szén,dioxidos gázfürdőzés / Mofettázás/ alapvető és kötelező szabályai:

 • A mofettázások megkezdése előtt végeztessünk szakorvosi vizsgálatot.
 • A mofetta helyiségében való bemenet, kijövetel és tartózkodás alatt kerülni kell az élénkebb mozgást, ami által a gáz felkavarodhat.
 • A mofettázások időtartama 5 perccel kezdődik, és fokozatosan 20 percig növelhető.
 • A mofettázás alatt az öltözetünk legyen lehetőleg minél lezserebb.
 • Bármilyen rosszullét esetén azonnal hagyjuk el a mofettát!
 • Véletlenül beejtett tárgyakat csak a kezelés végén a tulajdonos veheti ki.
 • Szeszes italok fogyasztása után mofettázni tilos!
 • A szintmérő alá hajolni tilos, mivel a széndioxid belélegzése veszélyes!

Hogyan MOFETTÁZZUNK?

Képzelje el, hogy belép egy medencébe, amelyben víz helyett színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb co2 gáz van. A bőrön keresztül bejutó gáz hatására a fokozott vérkeringés bársonyos melegséget idéz elő. A gáz, úgy mint a levegő a ruházaton is áthatol, ezért könnyű, kényelmes, pamut vagy más természetes anyagú öltözet szükséges.

A kezelés időtartama: 30 perc

A mofetta legkedvezőbb hatását kúraszerű alkalmazásában fejti ki.

Az ajánlott kúra 10-15 kezelésből áll.

Évente 2 max. 4 kúra javasolt

Jellemzői: a fürdőt követő kipirulás, verejtékezés, erőteljes szívkontrakció, a légzés mélyülése, a kezelést követő kellemes fáradtságérzet és álmosság.

A szén-dioxid szárazfürdő ellenjavallatai:

 • szívelégtelenség,
 • magas vérnyomás (200/100 Hgmm felett)
 • súlyos légzési elégtelenség, veseelégtelenség,
 • acidózissal járó anyagcserezavar,
 • súlyos cerebrovascularis ischaemia tüneti esetén,
 • thromboemboliás állapotok, gyulladásos betegségek,
 • rosszindulatú daganatos betegségek, hyperhyreosis,
 • gyakori eszméletvesztéssel járó állapotok, TBC,
 • menstruáció, terhesség, psychopátiás személyiségzavar,
 • alkoholizmus,akut gastrointestinális fekélyek,
 • 14 év alatti életkor, epilepsia.

Mofetta kezelés PÉCSETT!

Bejelentkezés: Dr. Forrai Márta – 20/200-11-8820/200-11-88
marta.drforrai@gmail.com

Vélemények

„67 éves vagyok és sajnos dohányoztam. Az utóbbi kontrollon nagyon megijesztett az érsebész:ha így haladok, le kell vágni a jobb lábam. Ekkor láttam a hirdetést, azonnal bejelentkeztem 15 alkalomra. Magam sem hittem, hogy egy 150 méteres járástávolság 400 méterre nőtt. Nem kellett megállni, nem fájt a lábam. A következő kontroll eredménye is jobb lett. Évente kétszer biztos megismétlem, ha ezen múlik a lábam épsége.” T.J.

„A családban sok érbeteg volt. 52 éves vagyok, és engem is elért. Alig tudok száz métert megtenni. Ígérgetik, hogy levágják a bal lábam, én ezt nem szeretném. A feleségem olvasott a mofettáról, nem volt veszteni valóm. Megpróbáltam 15 alkalmat. Nagyon-nagyon köszönöm, sokkal jobb lett. Megváltozott a lábam színe is, és legalább 300 métert, de lehet, hogy többet is meg tudok tenni. 3 hónap múlva újra megyek.” R.Zs.

„Cukorbeteg vagyok fiatal korom óta, amely sajnos megtámadta az ereimet. Azt mondta az orvos, veszélyben vagyok. Jöhet az infarktus, agyvérzés, de a lábam is érintett. Ő javasolta, hogy próbáljam meg kúraszerűen igénybe venni a mofettát. És tényleg jobban is érzem magam, az ereim is javultak.” C.F 58 éves


- szívelégtelenség,

- magas vérnyomás (200/100 Hgmm felett)

- súlyos légzési elégtelenség, veseelégtelenség,

- acidózissal járó anyagcserezavar,

- súlyos cerebrovascularis ischaemia tüneti esetén,

- thromboemboliás állapotok, gyulladásos betegségek,

- rosszindulatú daganatos betegségek, hyperhyreosis,

- gyakori eszméletvesztéssel járó állapotok, TBC,

- menstruáció, terhesség, psychopátiás személyiségzavar,

- alkoholizmus,akut gastrointestinális fekélyek,

- 14 év alatti életkor, epilepsia,