Mikrobiom (bélflóra) felépítő terápia

Mikor, milyen betegségben kell gondolni arra, diszbiózis alakult, azaz felborult a bélflóra egyensúlya?

Testünkben él a földünk egyik legösszetettebb  ökoszisztémája. Bennünk, a beleinkben, a külvilággal érintkező testüregeinkben és a bőrünkön 1.5 x több mikroorganizmus él, mint az összes testi sejtjeink száma (ami  kb. 1010). Ezeket hívjuk microbiomnak. Összetétele szerint főként baktérium, de vírus, gomba, egysejtűek és más apró élőlény is megtalálható benne.

Ha ezt súlyban próbálnám kifejezni kb. 1.5 kg-ot tenne ki, ha a fajtáit akarnám számszerűsíteni, egyelőre 1000 körül mondanám, de nem kizárt, hogy ennél lényegesen több. És még egy nagyon fontos tudni való, hogy ez a békés (már ha békés ?!) közösség az immunrendszerünk  jól működésének záloga, akár 70%-ban  is befolyásolni tudja azt!

A helyzetet bonyolítja az a tény, hogy az emberi megközelítően 23.000 génhez csatlakozik  ezen mikroorganizmusok gén állománya, így gyakorlatilag 100-150x több idegen gén is van a szervezetünkben. Ezt  microbiotának hívjuk.
Ez a hatalmas tömegű mikroorganizmus tulajdonképpen egy multigenomikus szimbiózist jelent. A gének által szolgáltatott genetikai információk befolyásolják az emberi szervezet működését. Nos, hát ezek így együtt irányítják, az immunrendszerünket, egészségünket!

Most  csak a bélben élő közösségről, annak tevékenységeiről, feladatairól  írok néhány gondolatot.
Leegyszerűsítve az emésztő rendszerünk egy hosszú cső, amely mind a két végén érintkezik a külvilággal. Egyetlen sejt réteg választja el a csőben lévő emésztetlen vagy emésztett ételt, az étellel bekerülő kórokozó vagy segítő mikroorganizmusokat, a vegyszereket, a kiürítésre szánt salak anyagokat. Ennek a sejt rétegnek tehát pontosan, szorosan kell “zárni “, hogy csak az tudjon bejutni ami segíti a szervezetünket jól működni. Ezen a bélhámon helyezkedik el a védelmet nyújtó baktérium réteg vastag gyepszerűen. Közöttük nagy számban vannak a szervezet számára hasznos baktériumok, de előfordulnak  un. kétarcú  és káros baktériumok is. Ez utóbbi kettőt a mennyiségi fölényével tartja kordában a jó baktériumok tömege. Ez az egyensúlyi állapot a szimbiosis, amely biztosítja a jól létünket.

Ennek a csodálatos közösségnek óriási és sokrétű feladatai vannak:
– fizikai védelem (olyan anyagokat termelnek , amely vírus  gomba és patogén baktériumoknak  a membránját feloldja  (surfectin , interferon…). Emellett  olyan organikus savakat is termelnek, amely a káros baktériumok számára kedvezőtlen közeget biztosít. Továbbá a patogén mikrobák által termelt és a bejutott toxinokat közömbösíti, kelátot képez a nehézfémekkel, rákkeltő anyagokat köt meg vagy inaktivál.

– gyulladáscsökkentő anyagokat ,vitaminokat állítanak elő , B vitaminokat , K vitamint

– befolyásolják az emésztést, felszívódást, szinte nélkülük ez a folyamat nem is  zajlana

– befolyásolják az agyunk működését, a hangulatunkat, hiszen a bélrendszer  falában egy komplett idegrendszer van (második agy)

– befolyásolja az immunrendszer működését, rugalmasságát is  legalább 70 %-ban

– olyan anyagokat termel (SCFA), amely véd bennünket, jótékonyan befolyásolja a szervezetünket

– és amit még nem tudunk  róla……..

De azt tudomásul kell vennünk, hogy ez a bonyolult együttélés csak akkor véd meg bennünket ha jól tartjuk őket .Tehát a táplálkozásunk  képes módosítani a mikrobiom összetételét és működését is!!     

Táplálékul szolgálnak nekik azok a rostok, amelyek a felsőbb bélszakasz számára emészthetetlenek, mert ebből rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA) ecet,-propion,-vajsav gyárt, amelyek gyulladás és daganat ellenesek.

A baj akkor van, ha az egyensúly felborul a jó és a rossz baktériumok között.
Ez bekövetkezhet :

  • antibiotikum szedés után,
  • tartós szteroid,
  • fogamzásgátló,
  • kemoterápiás,
  • fájdalomcsillapító stb. kezelés után,
  • élelmiszer intolerancia,
  • ismétlődő stressz,
  • nem megfelelő étrend esetén.

Következmény a  gyulladás, mely a betegségek sorát indítja el!!

A mai tudásunk szerint krónikus gyulladás okozza:

  • allergia, asthma
  • ízületi gyulladás bizonyos fajtája
  • Crohn betegség
  • IBS
  • vastagbélgyulladás
  • szív, -érrendszeri betegségek egy része
  • cukorbetegség
  • SM
  • Alzheimer betegség
  • demenciák
  • Parkinson kór depresszió
  • autizmus
  • autoimmun betegségek (pl. Hasimoto tyreoiditis)
  • pszoriázis , ekcema …
  • elhízás
  • rák
  • ételallergiák és intoleranciák egy része

Ezt azonban nem kell megvárni, hiszen  a mai tudásunk szerint ez az állapot megelőzhető vagy megállítható lenne a megfelelő táplálkozással, a pro,-és prebiotikumok tartós szedésével. És persze megelőzésre is jó.

Tessék válogatni !

A terápiában szívesen segítek!

Kapcsolat

7626 Pécs, Király u. 81.

+36 20 200 1188, +36 20 943 0283

marta.drforrai@gmail.com

2 + 12 =

Pécs, Király u. 81.

Copyright ©2020

+36 20 943 0283

+36 20 200 1188

marta.drforrai@gmail.com

Mikrobiom (bélflóra) felépítő terápia

Mikor, milyen betegségben kell gondolni arra, diszbiózis alakult, azaz felborult a bélflóra egyensúlya?

Testünkben él a földünk egyik legösszetettebb ökoszisztémája. Bennünk, a beleinkben, a külvilággal érintkező testüregeinkben és a bőrünkön 1.5 x több mikroorganizmus él, mint az összes testi sejtjeink száma (ami  kb. 1010). Ezeket hívjuk microbiomnak. Összetétele szerint főként baktérium, de vírus, gomba, egysejtűek és más apró élőlény is megtalálható benne.

Ha ezt súlyban próbálnám kifejezni kb. 1.5 kg-ot tenne ki, ha a fajtáit akarnám számszerűsíteni, egyelőre 1000 körül mondanám, de nem kizárt, hogy ennél lényegesen több. És még egy nagyon fontos tudni való, hogy ez a békés (már ha békés ?!) közösség az immunrendszerünk  jól működésének záloga, akár 70%-ban  is befolyásolni tudja azt!

A helyzetet bonyolítja az a tény, hogy az emberi megközelítően 23.000 génhez csatlakozik  ezen mikroorganizmusok gén állománya, így gyakorlatilag 100-150x több idegen gén is van a szervezetünkben. Ezt  microbiotának hívjuk.
Ez a hatalmas tömegű mikroorganizmus tulajdonképpen egy multigenomikus szimbiózist jelent. A gének által szolgáltatott genetikai információk befolyásolják az emberi szervezet működését. Nos, hát ezek így együtt irányítják, az immunrendszerünket, egészségünket!

Most  csak a bélben élő közösségről, annak tevékenységeiről, feladatairól  írok néhány gondolatot.
Leegyszerűsítve az emésztő rendszerünk egy hosszú cső, amely mind a két végén érintkezik a külvilággal. Egyetlen sejt réteg választja el a csőben lévő emésztetlen vagy emésztett ételt, az étellel bekerülő kórokozó vagy segítő mikroorganizmusokat, a vegyszereket, a kiürítésre szánt salak anyagokat. Ennek a sejt rétegnek tehát pontosan, szorosan kell “zárni “, hogy csak az tudjon bejutni ami segíti a szervezetünket jól működni. Ezen a bélhámon helyezkedik el a védelmet nyújtó baktérium réteg vastag gyepszerűen. Közöttük nagy számban vannak a szervezet számára hasznos baktériumok, de előfordulnak  un. kétarcú  és káros baktériumok is. Ez utóbbi kettőt a mennyiségi fölényével tartja kordában a jó baktériumok tömege. Ez az egyensúlyi állapot a szimbiosis, amely biztosítja a jól létünket.

Ennek a csodálatos közösségnek óriási és sokrétű feladatai vannak:
– fizikai védelem (olyan anyagokat termelnek , amely vírus  gomba és patogén baktériumoknak  a membránját feloldja  (surfectin , interferon…). Emellett  olyan organikus savakat is termelnek, amely a káros baktériumok számára kedvezőtlen közeget biztosít. Továbbá a patogén mikrobák által termelt és a bejutott toxinokat közömbösíti, kelátot képez a nehézfémekkel, rákkeltő anyagokat köt meg vagy inaktivál.

– gyulladáscsökkentő anyagokat, vitaminokat állítanak elő, B vitaminokat, K vitamint

– befolyásolják az emésztést, felszívódást, szinte nélkülük ez a folyamat nem is  zajlana

– befolyásolják az agyunk működését, a hangulatunkat, hiszen a bélrendszer  falában egy komplett idegrendszer van (második agy)

– befolyásolja az immunrendszer működését, rugalmasságát is  legalább 70 %-ban

– olyan anyagokat termel (SCFA), amely véd bennünket, jótékonyan befolyásolja a szervezetünket

– és amit még nem tudunk  róla……..

De azt tudomásul kell vennünk, hogy ez a bonyolult együttélés csak akkor véd meg bennünket ha jól tartjuk őket. Tehát a táplálkozásunk képes módosítani a mikrobiom összetételét és működését is!!     

Táplálékul szolgálnak nekik azok a rostok, amelyek a felsőbb bélszakasz számára emészthetetlenek, mert ebből rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA) ecet,-propion,-vajsav gyárt, amelyek gyulladás és daganat ellenesek.

A baj akkor van, ha az egyensúly felborul a jó és a rossz baktériumok között.
Ez bekövetkezhet :

  • antibiotikum szedés után,
  • tartós szteroid,
  • fogamzásgátló,
  • kemoterápiás,
  • fájdalomcsillapító stb. kezelés után,
  • élelmiszer intolerancia,
  • ismétlődő stressz,
  • nem megfelelő étrend esetén.

Következmény a  gyulladás, mely a betegségek sorát indítja el!!

A mai tudásunk szerint krónikus gyulladás okozza:

  • allergia, asthma
  • ízületi gyulladás bizonyos fajtája
  • Crohn betegség
  • IBS
  • vastagbélgyulladás
  • szív, -érrendszeri betegségek egy része
  • cukorbetegség
  • SM
  • Alzheimer betegség
  • demenciák
  • Parkinson kór depresszió
  • autizmus
  • autoimmun betegségek (pl. Hasimoto tyreoiditis)
  • pszoriázis , ekcema …
  • elhízás
  • rák
  • ételallergiák és intoleranciák egy része

Ezt azonban nem kell megvárni, hiszen  a mai tudásunk szerint ez az állapot megelőzhető vagy megállítható lenne a megfelelő táplálkozással, a pro,-és prebiotikumok tartós szedésével. És persze megelőzésre is jó.

Tessék válogatni !

A terápiában szívesen segítek!

Kapcsolat

7626 Pécs, Király u. 81.

+36 20 200 1188, +36 20 943 0283

marta.drforrai@gmail.com

12 + 3 =

Pécs, Király u. 81.

Copyright ©2020

+36 20 943 0283

+36 20 200 1188

marta.drforrai@gmail.com

Mikrobiom (bélflóra) felépítő terápia

Mikor, milyen betegségben kell gondolni arra, diszbiózis alakult, azaz felborult a bélflóra egyensúlya?

Testünkben él a földünk egyik legösszetettebb  ökoszisztémája. Bennünk, a beleinkben, a külvilággal érintkező testüregeinkben és a bőrünkön 1.5 x több mikroorganizmus él, mint az összes testi sejtjeink száma (ami  kb. 1010). Ezeket hívjuk microbiomnak. Összetétele szerint főként baktérium, de vírus, gomba, egysejtűek és más apró élőlény is megtalálható benne.

Ha ezt súlyban próbálnám kifejezni kb. 1.5 kg-ot tenne ki, ha a fajtáit akarnám számszerűsíteni, egyelőre 1000 körül mondanám, de nem kizárt, hogy ennél lényegesen több. És még egy nagyon fontos tudni való, hogy ez a békés (már ha békés ?!) közösség az immunrendszerünk  jól működésének záloga, akár 70%-ban  is befolyásolni tudja azt!

A helyzetet bonyolítja az a tény, hogy az emberi megközelítően 23.000 génhez csatlakozik  ezen mikroorganizmusok gén állománya, így gyakorlatilag 100-150x több idegen gén is van a szervezetünkben. Ezt  microbiotának hívjuk.
Ez a hatalmas tömegű mikroorganizmus tulajdonképpen egy multigenomikus szimbiózist jelent. A gének által szolgáltatott genetikai információk befolyásolják az emberi szervezet működését. Nos, hát ezek így együtt irányítják, az immunrendszerünket, egészségünket!

Most  csak a bélben élő közösségről, annak tevékenységeiről, feladatairól  írok néhány gondolatot.
Leegyszerűsítve az emésztő rendszerünk egy hosszú cső, amely mind a két végén érintkezik a külvilággal. Egyetlen sejt réteg választja el a csőben lévő emésztetlen vagy emésztett ételt, az étellel bekerülő kórokozó vagy segítő mikroorganizmusokat, a vegyszereket, a kiürítésre szánt salak anyagokat. Ennek a sejt rétegnek tehát pontosan, szorosan kell “zárni “, hogy csak az tudjon bejutni ami segíti a szervezetünket jól működni. Ezen a bélhámon helyezkedik el a védelmet nyújtó baktérium réteg vastag gyepszerűen. Közöttük nagy számban vannak a szervezet számára hasznos baktériumok, de előfordulnak  un. kétarcú  és káros baktériumok is. Ez utóbbi kettőt a mennyiségi fölényével tartja kordában a jó baktériumok tömege. Ez az egyensúlyi állapot a szimbiosis, amely biztosítja a jól létünket.

Ennek a csodálatos közösségnek óriási és sokrétű feladatai vannak:
– fizikai védelem (olyan anyagokat termelnek , amely vírus  gomba és patogén baktériumoknak  a membránját feloldja  (surfectin , interferon…). Emellett  olyan organikus savakat is termelnek, amely a káros baktériumok számára kedvezőtlen közeget biztosít. Továbbá a patogén mikrobák által termelt és a bejutott toxinokat közömbösíti, kelátot képez a nehézfémekkel, rákkeltő anyagokat köt meg vagy inaktivál.

– gyulladáscsökkentő anyagokat ,vitaminokat állítanak elő , B vitaminokat , K vitamint

– befolyásolják az emésztést, felszívódást, szinte nélkülük ez a folyamat nem is  zajlana

– befolyásolják az agyunk működését, a hangulatunkat, hiszen a bélrendszer  falában egy komplett idegrendszer van (második agy)

– befolyásolja az immunrendszer működését, rugalmasságát is  legalább 70 %-ban

– olyan anyagokat termel (SCFA), amely véd bennünket, jótékonyan befolyásolja a szervezetünket

– és amit még nem tudunk  róla……..

De azt tudomásul kell vennünk, hogy ez a bonyolult együttélés csak akkor véd meg bennünket ha jól tartjuk őket .Tehát a táplálkozásunk  képes módosítani a mikrobiom összetételét és működését is!!     

Táplálékul szolgálnak nekik azok a rostok, amelyek a felsőbb bélszakasz számára emészthetetlenek, mert ebből rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA) ecet,-propion,-vajsav gyárt, amelyek gyulladás és daganat ellenesek.

A baj akkor van, ha az egyensúly felborul a jó és a rossz baktériumok között.
Ez bekövetkezhet :

  • antibiotikum szedés után,
  • tartós szteroid,
  • fogamzásgátló,
  • kemoterápiás,
  • fájdalomcsillapító stb. kezelés után,
  • élelmiszer intolerancia,
  • ismétlődő stressz,
  • nem megfelelő étrend esetén.

Következmény a  gyulladás, mely a betegségek sorát indítja el!!

A mai tudásunk szerint krónikus gyulladás okozza:

  • allergia, asthma
  • ízületi gyulladás bizonyos fajtája
  • Crohn betegség
  • IBS
  • vastagbélgyulladás
  • szív, -érrendszeri betegségek egy része
  • cukorbetegség
  • SM
  • Alzheimer betegség
  • demenciák
  • Parkinson kór depresszió
  • autizmus
  • autoimmun betegségek (pl. Hasimoto tyreoiditis)
  • pszoriázis , ekcema …
  • elhízás
  • rák
  • ételallergiák és intoleranciák egy része

Ezt azonban nem kell megvárni, hiszen  a mai tudásunk szerint ez az állapot megelőzhető vagy megállítható lenne a megfelelő táplálkozással, a pro,-és prebiotikumok tartós szedésével. És persze megelőzésre is jó.

Tessék válogatni !

A terápiában szívesen segítek!

Kapcsolat

7626 Pécs, Király u. 81.

+36 20 200 1188, +36 20 943 0283

marta.drforrai@gmail.com

7 + 13 =

Pécs, Király u. 81.

Copyright ©2020

HangtÁrs Kft.